Zo komt een introvert het beste tot zijn recht op de werkvloer

22 nov ‘22
3 min
Zelfvertrouwen
Werkprestaties
Lisanne van Marrewijk
Gecontroleerd door psycholoog Madelief Falkmann
Heb jij na een drukke dag een moment voor jezelf nodig om energie op te doen, werk je liever alleen en hou je jouw gedachten en gevoelens liever voor jezelf? Grote kans dat je een introvert bent. Als je andersom juist energie haalt uit anderen, gek bent op werken in een groep en houdt van aandacht, zit je meer aan de andere kant van het spectrum. Je bent een extravert. 

 

Maar wat zegt dat over iemand? Wat als je een beetje van beide bent? En hoe houd je hier rekening mee op de werkvloer?

 

Introvert, extravert en alles daar tussenin

 

Wat iemand is (of niet is) maakt niet uit. Het één is niet beter dan het ander – en vaak ook niet zo zwartwit als het lijkt. Maar weten of iemand meer introvert of extravert is, helpt je om elkaar beter te begrijpen en beter samen te werken.

 

Je kunt iemand makkelijker vooruit helpen of tegemoetkomen op de werkvloer. Of je nu een collega of manager bent of bij HR werkt, het is goed om te weten hoe je hier rekening mee houdt.

 

En dat begint bij weten wat beide begrippen inhouden en hoe ze je vormen als mens. De termen introvert en extravert zijn voor het eerst gebruikt door psychiater Carl Jung en met name bedoeld om aan te duiden waar iemand energie uithaalt. 

 

Is dat uit de buitenwereld en andere mensen, of juist meer uit je innerlijke wereld met je eigen ideeën en gedachten? In onderstaand overzicht zie je waar bepaalde karaktereigenschappen bij passen. Dat kan ook betekenen dat je sommige eigenschappen onder introverte mensen ziet staan, en andere juist terug ziet onder extraversie.

Introverte mensen…

 

  • Halen energie uit zichzelf
  • Brengen graag tijd alleen door
  • Zijn bedachtzaam, rustig en ingetogen
  • Analyseren situaties 
  • Werken beter in een rustige omgeving met weinig prikkels
  • Vinden het fijn om alleen en zelfstandig te werken
  • Houden zich in gezelschap op de achtergrond en geven anderen de ruimte
  • Leren door te observeren
  • Houden hun gedachten en emoties graag voor zichzelf
  • Hebben een kleine groep goede vrienden
  • Zijn afwachtend in het aangaan van contacten

 

De grootste misvatting is dat introverte mensen verlegen zijn. Er zijn genoeg mensen die verre van verlegen zijn, maar het simpelweg minder plezier halen om in gezelschap te verkeren.

 

Extraverte mensen

 

  • Krijgen energie van andere mensen
  • Praten graag over hun gevoelens en ideeën
  • Verkeren graag in gezelschap en treden gemakkelijk op de voorgrond
  • Kunnen situaties domineren en gezien worden als druk
  • Hebben veel vrienden en kennissen
  • Houden van opwinding en avontuur
  • Vinden het leuk om in een groep te werken
  • Laten graag van zich horen in een vergadering
  • Passen zich makkelijk aan aan verschillende situaties
  • Zijn actief, graag onderweg en daar waar de actie plaatsvindt
  • Nemen graag het initiatief en maken gemakkelijk contact

 

Een extravert vind het ook fijn om alleen te zijn, maar haalt meer energie uit andere mensen dan uit zichzelf en gaat daarom actief op zoek naar gezelschap. 

 

Wil je op de hoogte blijven van geestelijke welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

Een beetje van beide

 

Zoals we al zeiden: introvert en extravert zijn twee uitersten op een spectrum waar van alles tussen valt. Psycholoog Madelief Falkmann legt uit: “Tot ongeveer je 25ste levensjaar is je persoonlijkheid zich aan het ontwikkelen. Daarna verander je niet zoveel meer als mens. Maar afhankelijk van de context waar je je in bevindt, kun je wel anders zijn of jezelf aanpassen. Je bent op werk misschien extraverter dan thuis met vrienden. Of juist andersom.”

 

Er is dus meer dan introversie en extraversie alleen. “Je kunt een introvert zijn met kenmerken van extraversie. En een extravert met karaktereigenschappen van introversie. En alles daar tussenin.”, legt Madelief uit. 

 

“Zo denken veel mensen dat ik een extravert ben. Ik hou van gezelligheid met vriendinnen, drukte op kantoor en feestjes. Op die momenten sta ik aan en heb ik energie. Maar op het moment dat ik thuis ben, wil ik alleen zijn en geen mensen spreken. Ik ben dus eigenlijk een introverte extravert.” 

 

Hoe support je een introvert op werk?

 

Het is duidelijk dat introverte en extraverte mensen van elkaar verschillen. “Een introvert heeft andere wensen en behoeften dan een extravert. Het is goed om te begrijpen wat iemand nodig heeft, zodat je snapt waarom de ander op een bepaalde manier handelt. Ook kun je daar vervolgens ruimte voor creëren op werk”, vertelt Madelief. 

 

“In een werkomgeving waarin veel sociale activiteiten worden gepland en iedereen werkt in een drukke kantoortuin, is de kans groot dat een introvert zich niet op z’n gemak voelt”, geeft de psycholoog als voorbeeld. “En dat heeft effect op iemands mentale gezondheid en daarmee de werkprestaties.” 

 

Je wilt daarom een werkomgeving creëren waarin zowel introverten als extraverten zich goed voelen en kunnen floreren. Maar vaak is werk bij voorbaat een extraverte omgeving. Wat extra aandacht richting de introverten onder ons, kan dus geen kwaad.

 

Madelief vertelt waar je rekening mee kunt houden. Zowel als collega, manager als HR.

 

1. Stimuleer het nemen van pauze en rust

 

“Een introvert heeft meer behoefte aan momenten voor zichzelf. Thuis, maar ook op werk. Stimuleer daarom het nemen van pauzes en rustmomenten”, tipt Madelief. 

 

Moedig collega’s aan om bijvoorbeeld buiten een luchtje te scheppen (en geef zelf het goede voorbeeld) of creëer zithoekjes waar mensen van een kop koffie kunnen genieten (in plaats van werkend achter hun bureau).

 

2. Zet een buddysysteem op

 

Een buddysysteem zorgt ervoor dat je vanaf dag één iemand hebt om op terug te vallen. Het maakt de eerste dagen in een nieuwe organisatie een stuk makkelijker en verlaagt de drempel om gedachten, twijfels en uitdagingen te bespreken met een ander. 

 

3. Bied externe support aan

 

Geef naast een buddysysteem ook om de mogelijkheid om anoniem met een extern persoon te praten over onzekerheden en uitdagingen.

 

En dit geldt niet alleen voor introverte mensen. 67% van de medewerkers weet zonder OpenUp niet bij wie ze terecht kan met vragen en uitdagingen.

 

Iedereen heeft er baat bij om uitdagingen en onzekerheden te kunnen bespreken met iemand die hierin is gespecialiseerd en onafhankelijk is. 

 

Met OpenUp geef je medewerkers de mogelijkheid om laagdrempelig en anoniem met erkende psychologen van gedachten te wisselen. Dat zorgt voor mentaal veerkrachtigere en meer tevreden werknemers.

 

4. Vraag actief naar input

 

Een introvert zit vol ideeën, maar is niet de persoon die ze vervolgens van de daken schreeuwt. Vraag in brainstorms en meetings actief naar de mening van een ander (en laat reacties niet afhangen van degene die willen reageren). 

 

Laat daarnaast altijd weten dat het oké is om er nog even over na te denken en er later per mail op terug te komen. Vaak komen introverten met de beste ideeën als ze alle stof hebben laten bezinken.

 

5. Let op de feedback die je geeft

 

Een introvert observeert, reflecteert, laat de opties even door het hoofd tollen en komt dan met ideeën. Dat is hoe het brein van een introvert werkt, blijkt uit onderzoek

 

“In een wereld waarin extravert zijn vaak wordt gezien als de norm, is het belangrijk dat je een introvert niet wilt veranderen”, meent Madelief. “Let hierop als je feedback geeft.” 

 

Dat iemand niet altijd als eerste z’n vinger opsteekt in een meeting wil niet zeggen dat die persoon niet assertief is of niet van zichzelf wilt laten horen. Geef daarentegen complimenten over de kwaliteiten van de introvert, zoals het vermogen om te luisteren en observeren, diens zelfstandigheid of loyaliteit.

 

6. Creëer rustige werkplekken (en geef de optie om thuis te werken)

 

Een kantoortuin is leuk en gezellig, maar werkt lang niet voor iedereen. Zorg dat er rustige werkplekken zijn waar mensen kunnen focussen en niet constant worden blootgesteld aan prikkels en gesprekken. 

 

Creëer speciale focusruimtes of aparte kamers waarin je alleen of met een klein groepje rustig kunt werken. Geef mensen de keuze om thuis of op kantoor te werken.

 

7. Organiseer sociale activiteiten voor iedereen

 

Lang niet iedereen vindt een borrel de leukste manier om na werk met elkaar samen te komen. Organiseer daarom verschillende activiteiten door het jaar heen. 

 

Denk bijvoorbeeld aan een spelletjesavond waarin het makkelijker is om contact te leggen, doe een kook-workshop of ga ‘s een keer schilderen met z’n allen. Bij zulke activiteiten ligt de nadruk minder op het sociale aspect, wat de drempel verlaagt om mee te doen. 

 

8. Open het gesprek

 

Mensen kunnen beter samenwerken als ze elkaar goed kennen. Open het gesprek op de werkvloer over introvert en extravert zijn en besteed aandacht aan de uitdagingen en kwaliteiten die beide type mensen kennen. 

 

Maak duidelijk dat het oké is als je graag je mening geeft in een meeting, maar dat het ook oké is als je even niks te zeggen hebt. Dat het oké is als je bij de borrel bent en dat het oké is als je naar huis gaat. 

 

💡 Weten wat OpenUp voor jouw organisatie kan betekenen? Boek een vrijblijvende demo.

NL-blog-activation
Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.