De impact van je bedrijfscultuur op mentale gezondheid (en wat te doen) 

6 feb ‘23
3 min
Werkprestaties
Redactie OpenUp
Gecontroleerd door psycholoog Lili Thoelen
work culture and mental wellbeing
Een gezonde bedrijfscultuur creëren is een belangrijke topic voor managers en HR. Met name nu niet iedereen vijf dagen per week op kantoor rondloopt, wat toch de plek is waar de cultuur wordt uitgedragen. Hoe zorg je dan alsnog voor een open en veilige bedrijfscultuur waarin de (mentale) gezondheid van personeel voorop staat? Waar iedereen zich veilig en vertrouwd voelt om zich te uiten en uitdagingen openlijk te bespreken?

 

Als je weet dat je ongeveer een derde van je volwassen leven werkend doorbrengt, begrijp je direct wat de impact van bedrijfscultuur is. Maar hoe creëer je een cultuur die door de hele organisatie positief wordt ervaren? 

 

Werk is goed voor je mentale gezondheid

 

Laten we eerst even teruggaan naar de basis. Grote kans dat je werkt omdat het geld in het laatje brengt. Maar werk is ook één van de belangrijkste bronnen van zingeving. Het geeft een doel en een gevoel van zelfvertrouwen.

 

Daarnaast brengt het je nieuwe connecties en het gevoel ergens bij te horen. Ook schept het structuur en routine in onze dagen. Dat klinkt misschien wat saai, maar is belangrijker dan je wellicht denkt.

 

Maar het kan ook de andere kant op werken

 

Ondanks het feit dat werk bijdraagt aan een goede mentale gezondheid, kan het ons andersom ook op de proef stellen. 

 

Soms liggen we wakker van ons werk of levert het ons stress op. Maar het kan ook zijn dat je functie je niet genoeg uitdaagt, je je niet altijd veilig en vertrouwd voelt op werk of niet bij je leidinggevende terecht kunt om te praten over wat er in je omgaat. Zowel op werk als in je privéleven.

 

Allemaal kenmerken van een ongezonde of zelfs ‘toxische’ bedrijfscultuur. En laat die cultuur de nummer één reden zijn dat mensen van baan switchen, blijkt uit recent onderzoek

 

Om je nog een beter beeld te geven: we vinden het tien keer (!) zo belangrijk als een goed salaris, blijkt uit hetzelfde onderzoek.

 

Je begrijpt: een gezonde en veilige cultuur zorgt ervoor dat mensen zich goed voelen en bij je blijven werken, zo meldt ook de World Health Organization

 

Daarnaast verbetert het de productiviteit en werkprestaties van de mensen die bij je werken en vermindert het frictie en conflicten op de werkvloer. 

 

Op werk zoeken we zingeving, een doel en fijne connecties, maar hoofdzakelijk willen we werken op een plek waar een gezonde cultuur heerst en iedereen zich gezien, gehoord en begrepen voelt. 

 

Ze zeggen niet voor niets dat de bedrijfscultuur belangrijker is dan de strategie.

 

Een gezonde bedrijfscultuur creëren

 

Een gezonde bedrijfscultuur creëren gaat verder dan een uitgebreid aanbod aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Het begint bij het creëren van een plek waar mensen zich goed en veilig voelen, zowel fysiek als mentaal. 

 

Het maakt dan niet uit of je twintig gratis massages krijgt. Of eindeloos vakantiedagen. Het gaat om de mate waarin zulke voorwaarden worden geaccepteerd en gebruikt. En aan de basis daarvan ligt de cultuur die in de organisatie heerst, schrijft Harvard Business Review.

 

Wil je op de hoogte blijven van geestelijke welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

Hoe zorg je voor een gezonde, open bedrijfscultuur?

 

1. Begrijp wat er speelt

 

Cultuur is iets wat leeft onder iedereen, niet wat één iemand of één team bepaalt. Het bestaat uit de verhalen, rituelen en gedeelde normen en waarden binnen een bedrijf.

 

Wat de heersende cultuur is, ontdek je door te praten met de mensen die de cultuur ervaren en leven. Ga meerdere keren per jaar in gesprek met je medewerkers. Zowel kwalitatief (in focusgroepen) als kwantitatief (via een enquête). 

 

Vraag bijvoorbeeld hoe de cultuur op dagelijkse basis wordt ervaren, hoe een positieve cultuur er in een ideale situatie uitziet en wat anders mag worden aangepakt.

 

 

2. Betrek leiders en managers

 

Leiderschap heeft effect op cultuur en cultuur heeft effect op leiderschap, bewust en onbewust. Het veranderen of implementeren van een cultuur wordt dan ook gestuurd door het leiderschapsteam.

 

Als je een open cultuur wilt creëren waarin iedereen zich veilig voelt om over zijn uitdagingen te praten, wil je dat managers, team leads en de CEO die waarden naleven. Dat ze het goede voorbeeld geven. En anderen inspireren om hetzelfde te doen.

 

Hoe je dat aanpakt? 👉 Zo betrek je managers in het creëren van een open bedrijfscultuur

 

3. Praat openlijk over mentale gezondheid

 

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 68 procent van de werkende mensen vindt dat in een gezonde bedrijfscultuur aandacht wordt besteed aan de mentale gezondheid van de mensen.

 

En voor millennials en Gen Z-ers is die behoefte nog groter. 50% van de millennials en 75% van de Gen Z-ers heeft weleens een organisatie verlaten omdat het impact had op hun mentaal welzijn.

 

De boodschap? Als organisatie wil je aandacht besteden aan het mentaal welzijn van je personeel. Hoe? Door het onderwerp niet uit de weg te gaan, maar er juist openlijk over te praten. Laat zien dat mentale gezondheid net zo belangrijk is als fysieke gezondheid.

 

Zorg daarnaast dat iedereen weet waar ze terecht kunnen met uitdagingen en vragen. Het beschikbaar stellen van de juiste middelen en tools, draagt bij aan die open discussie en een veilige cultuur.

 

Het maakt namelijk niet uit in welke laag van de organisatie je je bevindt, iedereen worstelt namelijk wel eens met hun mentale gezondheid. Of dat nu een off-day is, een ingrijpende gebeurtenis, een gebrek aan motivatie, spanning en stress of iets anders. 

 

Doodnormaal om te ervaren. En doodnormaal om over te praten. 

 

Lees meer 👉 Waarom investeren in mentaal welzijn talent aantrekt (en hoe je dat doet)

 

Tip: OpenUp helpt je bij het aangaan – en het op gang houden – van het gesprek over mentale gezondheid. Niet alleen door medewerkers de kans te geven om in gesprek te gaan met een psycholoog, maar ook door maandelijks aandacht te besteden aan het thema met o.a. mini-cursussen, groepssessies en mindfulness. Ontdek meer of vraag een demo aan.

 

4. Stimuleer diversiteit en inclusiviteit

 

In een inclusieve bedrijfscultuur voelt iedereen zich veilig, welkom, gehoord en gewaardeerd. En iedereen heeft gelijke toegang tot salarissen, kansen en doorgroeimogelijkheden.

 

Diversiteit en inclusiviteit zijn vereisten voor een gezonde en veilige bedrijfscultuur. En toch voert maar één op de vijf Nederlandse bedrijven een actief diversiteitsbeleid. 

 

Tijd om dat te veranderen. Hoe je dat aanpakt? 👉 Zo stimuleer je diversiteit en inclusiviteit binnen jouw organisatie

 

5. Geef verschillende trainingen 

 

Een werkplek is veilig en vertrouwd als iedereen zich comfortabel voelt om open over uitdagingen en gevoelens te praten.

 

Geef medewerkers, managers en leiders daarom de juiste training om meer te weten te komen mentale gezondheid, maar ook over topics als communicatie, talentontwikkeling en teambuilding.

 

Dit geeft ze de handvatten en kennis om een veilige teamsfeer te creëren, het beste in iemand naar boven te halen en een goede balans te creëren voor zichzelf en een ander.

 

OpenUp helpt hierbij. Volg een groepssessie voor managers of praat met een psycholoog over je uitdagingen op dit gebied. 

 

👉 Bekijk onze groepssessies.

 

 

Breng het in de praktijk

 

Een veilige bedrijfscultuur vermindert stress en verbetert de mentale gezondheid op werk. En andersom helpt een bedrijf waar mentale gezondheid voorop staat een gezonde werksfeer in de hand. 

 

Mentaal gezonde medewerkers verzuimen minder en zijn productiever, gelukkiger en voelen zich meer verbonden met de organisatie. Niet alleen belangrijk voor de medewerker zelf dus, maar voor de organisatie als geheel.

 

En onthoud: er zijn net zoveel manieren om dit aan te pakken als dat er typen mensen zijn. Ontelbaar dus. 

 

Ontdek wat belangrijk is voor jouw organisatie en de mensen die er werken. Onderzoek de waarden, normen en behoeften en draag die actief uit. Praat over mentale gezondheid en stimuleer diversiteit en inclusiviteit. O, en heb geduld. Een cultuur verandert niet over één nacht ijs.

 

De manieren waarop je alles in de praktijk brengt, zijn aan jou. En aan de mensen met wie je werkt. Zowel op kantoor als op afstand!

 

🤔 Inspiratie nodig? Check ons trendrapport voor 2023 (door onze psychologen)

NL-blog-activation
Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.